Dvoubarevná piškotová roláda
4 žloutky
4 bílky
4 pl vřelé vody
180 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g polohrubé mouky
100 g maizeny
1 /2 prášku do pečiva
2 pl kakaa
Ušleháme žloutky s vřelou vodou do pěny, přidáme cukr a ušleháme krém. Vmícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva a maizenou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do žloutkového krému.
Troubu rozehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Připravíme si 2 igelitové sáčky. Do jednoho nalijeme polovinu těsta, ustřihneme roh a nastříkáme na plech pruhy, mezi kterými děláme asi 2 - 3 cm široké mezery. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao. Těsto naplníme do druhého sáčku, ustřihneme roh a vyplňujeme mezery. Mezery vyplníme, aby bylo těsto spojené. Můžeme párátkem nebo špejlí zhora dolů udělat čáry, těsto potom vypadá jako mramorové.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 12 minut. Upečený plát vyklopíme na připravenou, mletým cukrem poprášenou utěrku. Hned opatrně pomocí útěrky srolujeme.
Jako náplň můžeme použít náplň z jedlých kaštanů - 200 g kaštanové kaše, 2 PL rumu , 180 ml šlehačky, dobře ušlehané.Potřenou roládu zase opatrně a pomocí utěrky srolujeme.