jemná bábovka
Jemná bábovka:
500 g hladké mouky
1 balíček droždí
1 kávová lžička soli
70 g cukru
1 vanilkový cikr
3 lžíce rumu
strouhaná kůra z 1 citronu
1 vejce
5 žloutků
100 g másla
2 dcl.mléka
50 g rozinek
100 g ořechů
100 g kandovaného ovoce
Mouku prosijeme do mísy, promícháme s droždím, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme sůl, cukr, vanilkový cukr, citron.kůru,rum,vejce,žloutky,máslo a mléko.Pomocí ručního hnětače zpracováváme tak dlouho, až se těsto odlepuje od stěn a tvoří se bubliny.Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout až těsto zdvojnásobí objem.Pak přimícháme rozinky,ořechy a kand.ovoce.
Formu na bábovku hodně vymažeme a vysypeme strouhanými oříšky.Naplníme těstem,přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě tak dlouho, až těsto zaplní 3/4 objemu formy.Pečeme v dobře předehřáté troubě cca na 180 stupňů.Formu umístíme ve spodní polovině předehřáté trouby a pečeme přibližně 50 minut.Abychom bábovku lehce vyklopili, obalíme ji ve studené vodě namočenou a dobře vyždímanou utěrkou.Ještě horkou pocukrujeme.