Knedlíky
Knedlíky bruselské:
na 4 hrnečky (1/4 l): 0,25 l hrubé mouky, 0,25 l mléka, 1 žloutek, 2 bílky, 2 rohlíky, sůl tuk. V mléce rozkvedlat žloutky+ sůl, přidat mouku, pak sníh a NAPOSLEDY lehce vmíchat nakrájené rohlíky. Hrnečky vymažeš sádlem a na dno ještě kápni olej, do 3/4 naplň, uzavři alobalem a dej do vodní lázně na 3/4 - 1 hod vařit. Jsou uvařené, až se nelepí na špejli.
Jsou jako dech a výborné hlavně k pečenému masu nebo kačeně s červeným zelím.
Vídeňský knedlík:
5 rohlíků nebo housek od předchozího dne
2 vejce
2 syrové žloutky
2 lžíce mléka
3 lžíce hrubé mouky
3 lžíce strouhanky
12O g másla
1 lžíce drobně sekané petrželky
sůl
Rohlíky nebo housky drobně nakrájíme, dáme do mísy a pokrpíme mlékem.Necháme zvlhnout.Utřeme máslo se 2 vejci a 2 žloutky, promícháme s houskou, strouhankou, moukou a petrželkou, osolíme 1 lžičkou sili a dobře vypracujeme.Vodou navhčenýma rukama děláme z těsta koule o velikosti asi pomeranče, vložíme je do vroucí osolené vody a mírným varem vaříme 25-3O minut.Po 25 minutách jeden knedlík vyjmeme, rozkrojíme nití nebo ostrým nožem a podíváme se zda je vařený.Když na niti nebo noži není přichyceno syrové těsto, je vařeno.V opačném případě dovaříme.Uvařené knedlíky se musí ihned po vyjmutí rozkrojit nití nebo nožem na poloviny,aby se nám nezgrcly,vyjde z nich pára..
Tříbarevné knedlíky.
Na slavnostní příležitost dělám k pečenému kuřátku knedlíky tří barev.Zadělám na normální houskový knedlík.Před přidáním housky rozdělím na tři díly.Do prvního dílu dám lžíci špenátu a hrst sekané petrželky.Do druhého jemně strouhanou mrkev,lžičku kurkumy a 1 žloutek.Do třetího lžičku sladké papriky, sekanou kapii a 12 žloutek.Ke kuřeti dělám nádivku, kterou peču ve tvaru knedlíku v alobalu.Na talíři pak je od každého plátek a čtvrtka kuřátka.