Listové těsto
.užitečné rady.
Těsto je nejlépe dělat z másla,rostlinné tuky na ně nejsou vhodné. S těstem pracujeme velmi rychle,aby se máslo příliš nerozpustilo.
Uchováváme je v lednici,a vyndáme až těsně před zpracováním,nesmí zteplat,jinak by se máslo rozpustilo,vše se spojilo,a nelístkovalo by.
Při rozvalování se snažíme těsto neporušit,nepotrhat,musí být celistvé.
Pečeme na suchém,nebo studenou vodou vypláchnutém plechu,nebo pečícím papíře. Vkládme do rozpálené trouby,alespon min. 200stupnů,a první minuty troubu neotvíráme.
Základní listové těsto.
1 těsto: 250g másla,100g hladké mouky.
2 těsto: 200g hladké mouky,50ml vlažné vody,3 žloutky,20ml octa,špetka soli.Místo poloviny octa můžeme dát konak,nebo vodku,je to mnohem lepší.
Z prvního těsta vytvoříme čtverec,a dáme do lednice, Ten pak zabalíme do druhého těsta jako psaníčko,a rozválíme,klasicky překládáme,3x opakujeme.
Listové těsto na trubičky.
300g polohrubé mouky,300g tuku-máslo nebo hera a pod.,1 žloutek,2 lžíce octa,6-8 lžíc vody.
Ze změklého tuku a 100g mouky uděláme bochánek,dáme do lednice. Z ostatních surovin zpracujeme těsto,a rozválíme na čtverec,doprostřed dáme máslový bochánek a ten do těsta zabalíme jako do obálky. Rozválíme,pak plát přeložíme,opět rozválíme a tak postupujeme celkem 3-4x. potom z těstem pracujeme podle potřeby.
Máslové listové těsto.
Tukové těsto.
220g másla,50g hl.mouky.
Moučné těsto.
250g hl.mouky,2 žloutky,špetka soli,3 lžice rumu,1 lžíce citron.štávy nebo octa,20g másla,a teplá voda.
Z propracovaného tukového těsta uděláme čtverec,který dáme odpočnout do lednice. Připravíme si druhé těsto,a to máslové do něj zabalíme,a rozválíme,přeložíme na třetiny podélně,a opět vyválíme,opakujeme 3x.hotové dáme do lednice.
Rychlé listové těsto.
400g hladké mouky,260g tuku,5 lžíc octa,5 lžíc vody. Vše zpracujeme v těsto,a používáme jako listové,a kremrole,záviny,rohlíčky,šátečky a podobně. :2:
Komentáře
Přehled komentářů
Ano,na to forum jsem to psala také já,ale neznám tě odtud.Také na Cukroví,buchty,sladkosti,Dobroty a jiné,však se tam přihlaš jako členka,jsi zvaná.
Tady pokračuju,jak to jde,podle časových možností.
recepty
(Zdejoz, 27. 1. 2010 13:40)ahoj,dlouho se chystám,že ti napíší,chodím k tobě pro inspiraci,tak jsem ti chtěla napsat a zeptat se zda v tom pokračuješ a dnes jsem tu našla opět receptíky na listové těsto,chci se zeptat,ty chodíš i na lidé.cz-moučníky?včera jsem tam objevila,to,co dnes u tebe,hezké opoledne,ráda zkouším něco nového,měj se pěkně,pa
zdejoz
(ivulebledule, 28. 1. 2010 12:20)